Need help with customization of Program Change preset

Get help from other SoftStep users.
User avatar
Dead Mah-Zie
Posts: 23
Joined: Thu Feb 19, 2015 10:52 am

Need help with customization of Program Change preset

Postby Dead Mah-Zie » Sun Jul 23, 2017 12:51 pm

I'm playing guitar through Bias FX on iPad and to change presets 4 buttons of Softstep is enough. Tried to edit native ”Program Change" preset in SS but totally ruined it. Could someone help me to assign SS in proper way to use it with Bias FX?

IMG_2002.JPG

IMG_2003.JPG
TheOtherSupport@KMI
Posts: 688
Joined: Fri Jan 31, 2014 5:31 pm

Re: Need help with customization of Program Change preset

Postby TheOtherSupport@KMI » Mon Jul 24, 2017 9:40 am

What are the MIDI messages that you need to send to Bias?
User avatar
Dead Mah-Zie
Posts: 23
Joined: Thu Feb 19, 2015 10:52 am

Re: Need help with customization of Program Change preset

Postby Dead Mah-Zie » Mon Jul 24, 2017 10:28 am

TheOtherSupport@KMI wrote:What are the MIDI messages that you need to send to Bias?


Hi. I think messages should be Program type. Just like in native preset "Program change".

Program change preset.png


But how can I make my own preset that would use only 4 buttons to switch presets and Nav pads to switch banks in my Bias FX? All other pads may send for example CC messages but it is not necessarily.
TheOtherSupport@KMI
Posts: 688
Joined: Fri Jan 31, 2014 5:31 pm

Re: Need help with customization of Program Change preset

Postby TheOtherSupport@KMI » Tue Jul 25, 2017 4:51 am

Again, excuse my ignorance, but I don't know what 'banks' means in relation to bias, or how to switch banks in that software. The navpad is limited in the amount of messages it can send. You might be better served using keys 5 and 0 to switch 'banks'

Why can't you just use the default preset?

You can send discrete program change messages like this:

Screen Shot 2017-07-25 at 8.49.14 AM.png
User avatar
Dead Mah-Zie
Posts: 23
Joined: Thu Feb 19, 2015 10:52 am

Re: Need help with customization of Program Change preset

Postby Dead Mah-Zie » Tue Jul 25, 2017 7:46 am

Why can't you just use the default preset?


Thank you for responding.
I actually use this preset but it's quite uncomfortable. In Bias there are four presets (buttons) in every bank (or on every page) but in SS there are 10 buttons in every bank (Nav Pads). So it takes too much time to count wich pad of SS I should press to activate surtain preset in Bias FX if it is far from one I use currently. Or whether I should press Nav Pads to list to another bank of SS or I don't?
Is there any possibility to make custom Program Change preset in SS with only 4 usable buttons per SS bank?
Softstep.jpg
User avatar
dirk
Posts: 112
Joined: Thu Feb 24, 2011 9:51 pm

Re: Need help with customization of Program Change preset

Postby dirk » Thu Jul 27, 2017 3:55 am

Sure you can do that, you could then have the other 6 buttons to do other things with. :)
Just use the nav to go up and down your banks of 4.
Dirk
User avatar
Dead Mah-Zie
Posts: 23
Joined: Thu Feb 19, 2015 10:52 am

Re: Need help with customization of Program Change preset

Postby Dead Mah-Zie » Thu Jul 27, 2017 6:43 am

dirk wrote:you could then have the other 6 buttons to do other things with. :)


Oh! Sounds like a plan! :-) Thank you!
User avatar
Dead Mah-Zie
Posts: 23
Joined: Thu Feb 19, 2015 10:52 am

Re: Need help with customization of Program Change preset

Postby Dead Mah-Zie » Tue Aug 01, 2017 2:07 am

dirk wrote:Just use the nav to go up and down your banks of 4.
Dirk


Sorry to tell but this plan hadn't worked. :-( I've changed modlines of SS pads 5, 6, 7, 8, 9, 0 and four other pads worked as i planned. They switched presets Pad 1 - 1A, Pad 2 - 1B, Pad 3 - 1C, Pad 4 - 1D in Bias FX (actually SS had on its display 0, 1, 2, 3 but for me it matters less).

But when I pressed NavPad and switched to next bank, presets switched this way: Pad 1 - 3C, Pad 2 - 3D, Pad 3 - 4A, Pad 4 - 4B and SS displayed 10, 11, 12, 13. It means that SS presets 4, 5, 6, 7, 8, 9 were passed. How could it be?
User avatar
Dead Mah-Zie
Posts: 23
Joined: Thu Feb 19, 2015 10:52 am

Re: Need help with customization of Program Change preset

Postby Dead Mah-Zie » Tue Aug 01, 2017 9:07 am

Finally I reached my goal without Program messages. Couldn't sort out how to use Program Change preset at all. :-) Assigned CC messages on every SS pad then used midi learn option in Bias FX. Pity but my beautiful idea hadn't worked. :-)
User avatar
Dead Mah-Zie
Posts: 23
Joined: Thu Feb 19, 2015 10:52 am

Re: Need help with customization of Program Change preset

Postby Dead Mah-Zie » Tue Aug 01, 2017 12:42 pm

But anyway I strongly want to understand what do highlighted modlines mean?
Изображ. 2.jpg

Can I change the decade step of incrementing/decrementing for NavPads, from 10 to 4 steps?
Why pedal modlines are used only in 1st SS Pads?

Return to “SoftStep Users' Help Exchange”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests

cron